Ptasie mleczko śmietankowe E.Wedel
Tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel
Tabliczka białej czekolady E.Wedel
200 g marcepanu
Kopiata łyżka orzechów włoskich, moreli suszonych, żurawiny, rodzynek, śliwek suszonych
Szklanka brendy, konikau lub dobrej whisky
Przygotowanie :
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady gorzkiej w kąpieli wodnej.Odtsawiamy na bok do przestygnięcia.
Bakalie dobrze posiekać na maleńkie kawałeczki, następnie zalać w słoiczku brendy. Odstawić na 4 godziny do lodówki.
Po tym czasie odcedzićdobrze bakalie na sitku, wrzucić do miseczki z marcepanem i dobrze zagnieść.
Rozdzielić marcepan na małe kulki, spłaszczyć na dłoni i owinąć ptasie mleczko. Formować tak by powstał prostokącić.
Każdy prostokącić posmarować czekoladą i udekorować startą białą czekoladą.
Jeżeli bajaderki mają być dla dzieci zamieniamy alkohol na gorące mleko, wtedy wytarczy godzina i można bakalie siekać. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz