sobota, 6 grudnia 2014

Bajaderki bakaliowe z niespodzianką


Składniki :

Ptasie mleczko śmietankowe E.Wedel

Tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel

Tabliczka białej czekolady E.Wedel

200 g marcepanu

Kopiata łyżka orzechów włoskich, moreli suszonych, żurawiny, rodzynek, śliwek suszonych

Szklanka brendy, konikau lub dobrej whisky





Przygotowanie :

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady gorzkiej w kąpieli wodnej.Odtsawiamy na bok do przestygnięcia.

Bakalie dobrze posiekać na maleńkie kawałeczki, następnie zalać w słoiczku brendy. Odstawić na 4 godziny do lodówki.

Po tym czasie odcedzićdobrze bakalie na sitku, wrzucić do miseczki z marcepanem i dobrze zagnieść.

Rozdzielić marcepan na małe kulki, spłaszczyć na dłoni i owinąć ptasie mleczko. Formować tak by powstał prostokącić.

Każdy prostokącić posmarować czekoladą i udekorować startą białą czekoladą.

Jeżeli bajaderki mają być dla dzieci zamieniamy alkohol na gorące mleko, wtedy wytarczy godzina i można bakalie siekać. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz