Składniki na dwa blaty ciasta :
- szklanka mąki pszennej (u mnie luksusowa 550)
- szklanka masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- 4 jajka m,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao.
Składniki na krem czekoladowo-orzechowy :
- 200 g orzechów włoskich,
- 200 g czekolady mlecznej,
- 200 g kremówki 36%,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki miodu,
Krem truskawkowy :
- 4 łyżki kremówki 36%
- śmietan fix,
- 20 g truskawek,
- łyżeczka cukru pudru.
Polewa czekoladowa :
- 100 g czekolady mlecznej,
- 2 łyżki kakao,
- po łyżce śmietany 12%, kremówki 36%, miodu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml wrzątku.
Ponad to :
- kandyzowane wiśnie,
- 20 g orzechów włoskich,
- batonik czekoladowy z miękkim nadzieniem.
Przygotowanie :
Nagrzewamy piekarnik do 180st.C.
Do misy miksera wrzucamy masło i ucieramy około 8 minut na szybkich obrotach, następnie dodajemy przesiany cukier puder i dalej ucieramy na średnich obrotach aż masa będzie gładka i puszysta. Do takiej masy dodajemy po jajku miksując znowu na najwyższych obrotach za każdym razem do połączenia. Na sam koniec dodajemy po łyżce mąki mieszając już szpatułką, w którym momencie dodać proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę rozłożyć równo do dwóch silikonowych foremek (u mnie 20cm) i piec 20 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
Krem czekoladowy :
Na suchej patelni podprażyć posiekane drobno orzechy, na koniec dodać szczyptę soli i odstawić. (będą gotowe kiedy będzie czuć ich zapach)W żaroodpornej misce roztapiamy czekoladę (kąpiel wodna), dodajemy masło, miód i delikatnie mieszamy. Następnie kremówkę i orzechy. Krem od razu powinien zgęstnieć dlatego dobrze jest dodawać kremówkę wyjętą prosto z lodówki.
Krem truskawkowy :
Truskawki zmiksować, osobno ubić kremówkę z cukrem, dodać truskawki i na sam koniec fix. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i schować do lodówki. jest dość gęsty więc nie trzeba go stawić w wysokim naczyniu czy zaginać końcówkę aby nie wylał się.
Polewa :
Rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej łączymy z masłem, miodem i śmietankami. Na sam koniec dodajemy kakao i rozpuszczoną żelatynę.
20g orzechów również posiekać i uprażyć, będą potrzebne na koniec do dekoracji.
Blaty ciasta przełożyć kremem czekoladowo-orzechowym, nałożyć polewę tak by rozlała się na boki. następnie zrobić keksy z kremu truskawkowego, ułożyć dekorację i ponownie oblać polewą ale nie za dużo.
Wytrwano-słodko-czekoladowy torcik, ma bardzo ciekawy smak. jest wspaniały jako deser lub do porannej kawy. Przed podaniem wyjąć minimum godzinę wcześniej z lodówki, blaty są na dość sporej ilości masła i zaraz po wyjęciu z lodówki są twarde. Krem nie opadnie jest to krem typu ganache bardzo zwarty.
- szklanka mąki pszennej (u mnie luksusowa 550)
- szklanka masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- 4 jajka m,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao.
Składniki na krem czekoladowo-orzechowy :
- 200 g orzechów włoskich,
- 200 g czekolady mlecznej,
- 200 g kremówki 36%,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki miodu,
- 4 łyżki kremówki 36%
- śmietan fix,
- 20 g truskawek,
- łyżeczka cukru pudru.
Polewa czekoladowa :
- 100 g czekolady mlecznej,
- 2 łyżki kakao,
- po łyżce śmietany 12%, kremówki 36%, miodu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml wrzątku.
Ponad to :
- kandyzowane wiśnie,
- 20 g orzechów włoskich,
- batonik czekoladowy z miękkim nadzieniem.
Przygotowanie :
Nagrzewamy piekarnik do 180st.C.
Do misy miksera wrzucamy masło i ucieramy około 8 minut na szybkich obrotach, następnie dodajemy przesiany cukier puder i dalej ucieramy na średnich obrotach aż masa będzie gładka i puszysta. Do takiej masy dodajemy po jajku miksując znowu na najwyższych obrotach za każdym razem do połączenia. Na sam koniec dodajemy po łyżce mąki mieszając już szpatułką, w którym momencie dodać proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę rozłożyć równo do dwóch silikonowych foremek (u mnie 20cm) i piec 20 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
Krem czekoladowy :
Na suchej patelni podprażyć posiekane drobno orzechy, na koniec dodać szczyptę soli i odstawić. (będą gotowe kiedy będzie czuć ich zapach)W żaroodpornej misce roztapiamy czekoladę (kąpiel wodna), dodajemy masło, miód i delikatnie mieszamy. Następnie kremówkę i orzechy. Krem od razu powinien zgęstnieć dlatego dobrze jest dodawać kremówkę wyjętą prosto z lodówki.
Krem truskawkowy :
Truskawki zmiksować, osobno ubić kremówkę z cukrem, dodać truskawki i na sam koniec fix. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i schować do lodówki. jest dość gęsty więc nie trzeba go stawić w wysokim naczyniu czy zaginać końcówkę aby nie wylał się.
Polewa :
Rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej łączymy z masłem, miodem i śmietankami. Na sam koniec dodajemy kakao i rozpuszczoną żelatynę.
20g orzechów również posiekać i uprażyć, będą potrzebne na koniec do dekoracji.
Blaty ciasta przełożyć kremem czekoladowo-orzechowym, nałożyć polewę tak by rozlała się na boki. następnie zrobić keksy z kremu truskawkowego, ułożyć dekorację i ponownie oblać polewą ale nie za dużo.
Wytrwano-słodko-czekoladowy torcik, ma bardzo ciekawy smak. jest wspaniały jako deser lub do porannej kawy. Przed podaniem wyjąć minimum godzinę wcześniej z lodówki, blaty są na dość sporej ilości masła i zaraz po wyjęciu z lodówki są twarde. Krem nie opadnie jest to krem typu ganache bardzo zwarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz