poniedziałek, 8 grudnia 2014

Klasyczny tort tiramisu.

Biszkopt w tym przepisie jest wykonany sposobem pierwszym, znajdziecie go TUTAJ .
Krem :
- 200g serka mascarpone,
- 500 ml kremówki 36% (2x200 plus połowa)
- kieliszek wódki,
- 6 żółtek z jaj L,
- 1/4 szklanki cukru,
- 30 ml syropu barmańskiego Amaretto,
- 2 śmietan fix,
- 3 łyżeczki żelatyny i 30 ml wrzątku.
Poncz :
- 3 kopiate łyżki kawy parzonej,
- 400 ml wrzątku,
- 2 kieliszki wódki.
Ponad to :
- 200 g kakao.





Wykonanie :

Zaczynamy od zaparzenia kawy aby do nasączania była chłodna i można było dodać alkohol.
Następnie w 30 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i również odkładamy do przestygnięcia.
Ubijamy kremówkę ( ale tak nie do końca) dodajemy mascarpone i dalej miksujemy zmniejszając obroty do połączenia. Osobno ucieramy żółtka z cukrem, łączymy z syropem, żelatyną i dodajemy do kremu. Na samym końcu dodajemy wódkę i śmietan fixy łącząc już tylko rózgą. Przekrojone biszkopty na 3 części, kolejno pon-czujemy kawą z wódką, nakładamy krem i posypujemy przy użyciu sitka kakao (dość sporo tego kakao musi być). Zostawiamy trochę kremu na obłożenie całego tortu i również posypujemy kakao. Chłodzimy około 4 h a najlepiej całą noc.

Jeżeli według Was jest za dużo wódki można zmniejszyć ilość, jednak według mnie jest to idealna ilość i przy tak "mdłym" kremie świetnie łamie jego smak. Tort na drugi dzień  jest wspaniały jak się smaki przegryzą.

Podany przepis jest na blaszkę 24 cm średnicy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz