Składniki na mały słoiczek :
- 2 duże pomarańcze,
- 3 średnie cytryny,
- 6 lasek kory cynamonu lub 3 opakowania mielonego,
- 6 cm świeżego imbiru lub 2 łyżki mielonego,
- 3 gwiazdki anyżu,
- kopiata łyżka ziela angielskiego i pieprzu,
- łyżka mielonej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki goździków,
Wykonanie :
Pomarańcze i cytryny sparzyć wrzątkiem i odstawić do wyschnięcia lub od razu wytrzeć ściereczką. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Cytryny i pomarańcze obieramy ze skóry używając do tego obieraka, jest bardzo wygodny do obierania tego typu owoców i cieniutko obiera. Imbir obieramy łyżeczką ze skóry i kroimy na krążki nie grubsze niż 2 mm. Wykładamy blaszkę/kratkę do pieczenia papierem do pieczenia i układamy skórki, suszymy w piekarniku do 12 minut, trzeba pilnować aby się nie przypiekły. Następnie imbir suszymy w ten sam sposób, jednak trwa to troszeczkę dłużej. Imbir trzeba po 15 minutach sprawdzić stukając patyczkiem czy jest twardy, wtedy jest gotowy.
Tak przygotowane skórki i imbir mielimy partiami kolejno mieszając z poszczególnymi składnikami. Jeżeli skórki się nie zmielą na pył i będzie widać grudki nie trzeba się tym przejmować, grudki znikną w cieście.
Przyprawa ma bardzo intensywny smak i zapach, bardzo różni się od tych kupnych w porównaniu na opakowanie gotowej wystarczy łyżka tej domowej.Nadaje się do każdego rodzaju piernika a nawet ciasta marchewkowego czy jakiś aromatycznych ciasteczek. Ja zawsze dodaję do suchych składników, mieszam dokładnie dodaję do mokrych mieszam i próbuję jak bardzo jest ciasto intensywne, jeżeli jest za mało dodaję po łyżce za każdym razem próbując.
- 2 duże pomarańcze,
- 3 średnie cytryny,
- 6 lasek kory cynamonu lub 3 opakowania mielonego,
- 6 cm świeżego imbiru lub 2 łyżki mielonego,
- 3 gwiazdki anyżu,
- kopiata łyżka ziela angielskiego i pieprzu,
- łyżka mielonej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki goździków,
Wykonanie :
Pomarańcze i cytryny sparzyć wrzątkiem i odstawić do wyschnięcia lub od razu wytrzeć ściereczką. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Cytryny i pomarańcze obieramy ze skóry używając do tego obieraka, jest bardzo wygodny do obierania tego typu owoców i cieniutko obiera. Imbir obieramy łyżeczką ze skóry i kroimy na krążki nie grubsze niż 2 mm. Wykładamy blaszkę/kratkę do pieczenia papierem do pieczenia i układamy skórki, suszymy w piekarniku do 12 minut, trzeba pilnować aby się nie przypiekły. Następnie imbir suszymy w ten sam sposób, jednak trwa to troszeczkę dłużej. Imbir trzeba po 15 minutach sprawdzić stukając patyczkiem czy jest twardy, wtedy jest gotowy.
Tak przygotowane skórki i imbir mielimy partiami kolejno mieszając z poszczególnymi składnikami. Jeżeli skórki się nie zmielą na pył i będzie widać grudki nie trzeba się tym przejmować, grudki znikną w cieście.
Przyprawa ma bardzo intensywny smak i zapach, bardzo różni się od tych kupnych w porównaniu na opakowanie gotowej wystarczy łyżka tej domowej.Nadaje się do każdego rodzaju piernika a nawet ciasta marchewkowego czy jakiś aromatycznych ciasteczek. Ja zawsze dodaję do suchych składników, mieszam dokładnie dodaję do mokrych mieszam i próbuję jak bardzo jest ciasto intensywne, jeżeli jest za mało dodaję po łyżce za każdym razem próbując.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz